“I took a walk in the woods and came out taller than the trees.” Henry David Thoreau

Genuina pilgrimsleden Göta älv

Pilgrimsleden Göta älv är det självklara valet för dig som vill kombinera din naturupplevelse med historia eller bara vill vandra en stund eller längre än så. Att dessutom få möjlighet till avkoppling och att upptäcka det genuina Götaälvdalen är för många en skön lyx.

Du kan vandra en etapp eller flera för att till sist göra hela leden. Det är lätt att ta sig hit, hitta boende och förtäring – leden erbjuder bra kollektivtrafik och service. Mest av allt är det en personlig vandringsled, där omtanke är i centrum och varje etapp erbjuder olika upplevelser och lokala smultronställen.

Dragning genom Götaälvdalen

Pilgrimsleden Göta älv sträcker sig från Masthuggskyrkan i Göteborg via Nylöse kyrka och Lärjeån. Vidare genom Vättlefjäll till Ale kommuns skogar och landsbygdsidyll och till Lödöse som historisk knutpunkt. Genom Lilla Edet tar man sig över den vackra älven och upp till charmiga Hjärtum. här bär vägen från Utby genom trollskogar till Trollhättan och Vänersborg där leden kopplar an till pilgrimslederna i Dalsland.

Arbetet bedrivs i projektet pilgrimsleden Göta älv som är ett Leaderprojekt, projektet finansieras av den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Ale kommun är projektägare med stöd av involverade stadsdelar som Gamlestaden, Östra Göteborg och Angered, Lilla Edets kommun samt Trollhättan stad och Vänersborgs kommun. Med i styrgrupp samverkar även Svenska kyrkan, pilgrimscentrum Göteborg och Västarvet.

Arbete framåt

Kvalitetssäkring. Vi säkrar etapp för etapp som ett led i att tillgängliggöra och lyfta både kulturarv och natur för såväl invånare som besökare. I samma anda som förr i tiden – som en mäktig och framträdande plats. Inte bara i älvdalen, utan också i Europa och världen. Självklart enligt principen om en hållbar destination. Nu vill vi fortsätta arbetet med att binda samman lederna mellan Göteborg och Trondheim. Här har pilgrimsleden Göta älv en viktig roll att spela.

Tänk dig en sammanhängande vandringsled där du tar dig till fots mellan Göteborg och Trondheim. Dessutom längs med Göta älv med all sin rika historia och varierande natur. 

Många vandrare har redan företagit sig denna resa, förr som nu. Vad som sker de närmsta åren är att lederna mellan Göteborg och Trondheim rustas upp, länkas samman och gör det möjligt för ännu fler att tryggt ta sig hela vägen. Kanske även du?

Hur du gör är upp till dig. Gör det till din vandring. Ta med dig ett gott hjärta och sköna skor. 

Hoppas vi ses på pilgrimsleden Göta älv!

Pilgrimsleden Göta älv är inte vilken led som helst

Vandringsleder kvalitetssäkras. Utöver de kriterier som gäller för dagens låglandsleder innebär utmärkelsen pilgrimsled ytterligare en dimension.

Utgångspunkten är tillgänglighet, kvalité, tillförlitlighet och användbarhet för att ge vandraren ett bestående mervärde.

Två grundläggande faktorer uppfyller pilgrimsleden Göta älv som särskiljer pilgrimsleder från ”vanliga vandringsleder”:

  1. Pilgrimsleden Göta älv anknyter till medeltida vägsträckning via Lödöse som historisk knutpunkt
  2. Sträckningen binder samman natur- och kulturminnen från medeltiden med stark koppling till Olofstraditionen
Mussla
I Lödöse har man hittat en så kallad Jacobsmussla från Santiago de Compostela i Spanien, daterad till 1100-talet.

Lång och stark historia av pilgrimsvandringar

Lödöse är en av Sveriges främsta fyndorter av pilgrimsmärken.
Elva pilgrimsmärken från de stora pilgrimsmålen har hittats här. De är från Santiago de Compostela, Riga, Köln, Canterbury, Einsiedeln, Noblat, Vadstena och Skara. Utöver pilgrims-märken har arkeologerna hittat över en halv miljon fynd i Lödösejorden. För flera hundra år sedan låg i Lödöse en av Sveriges första och största medeltida städer. Under menyvalet Historia kan du förkovra dig mer i Göta älvdalens rika historia.

Såsom pilgrimsled betraktat utvecklas konceptet vidare i samverkan med Pilgrimscentrum Göteborg och Pilgrimscentrum Sverige. Pilgrim i Sverige är nationellt samordningsorgan för lokala och regionala pilgrimsföreningar. 

Skälkniv
I runskriften på en medeltida skälkniv kan man läsa en sällsynt kärlekshälsning från medeltiden

Pilgrimsleden Göta älv förenar dåtid med nutid

Många som vandrar pilgrimsleden Göta älv passar på att skriva ett brev. För hand. Förmedlat i kuvert, på vykort eller på skälkniv.

I Lödöse har man nämligen funnit ett
textilt redskap, en skälkniv från slutet av 1000-talet med följande inskription:

Mun Þu mik man Þik un Þu mer an ÞRr” (Tänk du på mig, jag tänker på dig, älska du mig, jag älskar dig.)

Så när vandringen ger dig tid att tänka och skriva. Tänk på skälkniven. Skicka en hälsning till någon som betyder något för dig. Hos pilgrimsleden Göta älv möts dåtid med nutid.

Tåg

Fantastiska möjligheter att ta dig till och från pilgrimsleden

Att ta sig ut till pilgrimsleden Göta älv är lätt! Du väljer den etapp du vill. Du tar dig sedan dit och hem tack vare mycket goda  förbindelser med kollektivtrafik.

Med Göteborg som utgångspunkt når du leden från Göteborgs central. De södra etapperna företrädesvis med spårvagn. Via hållplatser i Angered och Hjällbo kan du lätt ta en halvdagstur eller dagstur på leden.

För de mellersta och norra etapperna rekommenderas tåg i riktning Trollhättan/Vänersborg. Du kan välja att kliva av vid Älvängen eller på Lödöse södra och välja halv- eller dagsetapp. Anslutning finns med buss till etapperna. För de norra etapperna reser du förslagsvis till Trollhättan.

Under respektive etapp finns information om specifik kollektivtrafik och möjligheter till parkering.

 

grilla-korv

Alla etapper har service

Längs leden finns grill- och rastplatser. Vill du hitta någonstans att äta och bo finns detta tillgängligt för alla etapper.

Vi arbetar med att uppdatera all den service som finns längs leden. Du finner det under respektive etappinformation.

Innan du ger dig av på din vandring: Planera gärna och undersök vilka förutsättningar som gäller för respektive etapp. Det kan handla om etappens längd, svårighetsgrad och dess utbud av service. Beroende på etapp kan det variera och det ger varje etapp sin egna personlighet.

Välkommen till pilgrimsleden Göta älv!

Favicon

Kontakta oss på Pilgrim Göta Älv

Namn*
Telefon*
Din mailadress*
Vad vill du prata om?*
Meddelande*
Jag godkänner hur Pilgrim Göta Älv behandlar personuppgifter.*

GDPR – Läs här hur vi behandlar personuppgifter !