Spela videoklipp

ETAPP 5: STARRKÄRR - SKEPPLANDA

ETAPP 5: STARRKÄRR – SKEPPLANDA
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
FÄRDVÄG VADBACKABRON

För tillfället finns en sträcka efter Starrkärr vid Gröndal som inte är lika frekvent märkt. På plats finns förtydligande kartor. Notera också att du här vandrar längs en Säker Ridväg. Vi visar hänsyn till ryttare och häst och kliver lugnt åt sidan vid eventuellt möte. Tack!

Om du kommer från Starrkärr så går du via cykelvägarna förbi Ale Ridsport där du kan stanna till för snacks, glass och dryck. Efter en stund längs cykelbana svänger du av och passerar motorbanan och fortsätter längs leden mot Gröndal. Här visar en karta en föreslagen rutt för att ansluta till cykelbanan på vägen mot Skepplanda.

På en höjd i horisonten reser sig Skepplanda kyrka som en hägring. Steg för steg närmar du dig kyrkan. På vägen når du Vadbackabron, en gammal stenvalvsbro, som fått äran att agera symbol för denna färdväg. Färdvägen har många ansikten. Dels är det vandring längs cykelbana (med rum för den inre resan), dels är det vandring till historiska miljöer som ger mer rum för den yttre resan. Ska du stanna någonstans så rekommenderar vi Skepplanda Hembygdsgård eller vid Stugåsberget.

Vadbackabron leder över Forsån som varit centrum för kvarnrörelsen i Skepplanda med omnejd. ”Fors strömmar” med total fallhöjd på över 40 meter utnyttjades redan under medeltiden. Under århundraden har kvarnar, sågar och garverier funnits utmed fallfåran. Under medeltiden var Grönån segelbar en bra bit in i Skepplandadalen och teorier finns om att det vid Vadbacka och Grönköp funnits en handelsplats.

Miljön kring Vadbacka är naturskön med många spår av gången tid. Här ligger Skepplanda hembygdsgård och fallen i Forsån är imponerande vid högvatten. Du hittar välbevarade kvarnar som rester efter äldre kvarn- och sågverksamhet. En tur till Stugåsberget tar dig till den branta berghäll där du finner en skeppsristning och en vagnsfigur. Skeppet, som är en av länets största hällristningsfigurer, är tre meter långt och innehåller flera intressanta symboler, bland annat en handsymbol. Läget på en lodrät bergvägg är också ovanligt. Alldeles bredvid hällristningen finns ett gammalt stenbrott. Nere i Skepplanda finns livsmedelsbutik och pizzeria om du vill fylla på med energi och ta en paus. Skepplanda kyrka innebär slutet på en etapp och början på en ny. Som så ofta med pilgrimsleden Göta älv har färdvägen varierande natur och rik historia. Välkommen till färdväg Vadbackabron.

Sevärdheter längs sträckan ETAPP 5: STARRKÄRR - SKEPPLANDA
Skepplanda Hembygdsförening

Sevärdhet

Skepplanda Hembygdsförening
Vadbackabron

Sevärdhet

Vadbackabron
Skeppsristningen

Sevärdhet

Skeppsristningen
Notera att etappens märkning är mindre frekvent en kilometer efter du har passerat Ale Ridsport. I dess bägge ändar: håll extra utkik efter karta vid leden för att få bästa möjliga uppfattning om denna dragning. Vi jobbar med omdragning och meddelar när denna är fullständig. Idag går det utmärkt att vandra etappen. På den del som är Säker Ridväg tar du extra hänsyn till ryttare och häst. Kliv lugnt åt sidan och låt häst passera. Etappens karta uppdateras inom kort.
I samarbete med involverade kommuner, Lantmäteriet och Västkuststiftelsen ser vi över kartmaterial. Inför officiell webblansering 2020 tillhandahåller vi fler kartalternativ, detaljerad information och nedladdningsbara kartor. Fram till dess gäller ovanstående karta.

Nedladdning

ETAPP 5: STARRKÄRR - SKEPPLANDA
FÄRDVÄG VADBACKABRON
9,21 KM
Medel
2-4 timmar

För mer information om Starrkärrs kyrka: klicka här

För mer information om Skepplanda kyrka: klicka här

 

 

 

 

 

 

Starrkärr

- Västtågen mot Älvängen Station

- Buss 414 mot Starrkärr Kyrka

Skepplanda

- Västtågen mot Älvängen Station

- Buss 434 mot Skepplanda Albotorget

- Gå till Skepplanda kyrka 

 

Bo-Äta-Göra längs sträckan ETAPP 5: STARRKÄRR - SKEPPLANDA
Pizzeria Skepplanda
Äta
Pizzeria Skepplanda
Skepplanda simhall
Göra
Skepplanda simhall
Tempo Skepplanda
Äta
Tempo Skepplanda
Ale Ridsport
Äta
Göra
Ale Ridsport

Tipsa en kompis!

ETAPP 5: STARRKÄRR – SKEPPLANDA
Din kompis mailadress*
Ditt namn*
Meddelande*
Jag har läst och godkänner hur Pilgrim Göta Älv hanterar personuppgifter!*

GDPR – Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter!

Favicon

Kontakta oss på Pilgrim Göta Älv

Namn*
Telefon*
Din mailadress*
Vad vill du prata om?*
Meddelande*
Jag godkänner hur Pilgrim Göta Älv behandlar personuppgifter.*

GDPR – Läs här hur vi behandlar personuppgifter !