Spela videoklipp

ETAPP 5: STARRKÄRR - SKEPPLANDA

Starrkärr-Skepplanda
FÄRDVÄG VADBACKABRON

Starrkärrs kyrka är väl värt ett besök. Vandrar du från Starrkärr så tar du dig via cykelvägarna förbi Ale Ridsport där du kan stanna till för snacks, glass och dryck. Efter en stund längs cykelbana svänger du av över vägen (håll lite koll på märkningen) och så passerar du motorbanan och fortsätter längs leden rakt fram tills du till sist når asfaltsvägen. Du ansluter till cykelbanan på vägen mot Skepplanda.

Titta upp. På en höjd i horisonten reser sig Skepplanda kyrka som en hägring. Steg för steg närmar du dig kyrkan. På vägen når du Vadbackabron, en gammal stenvalvsbro, som fått äran att agera symbol för denna färdväg. Färdvägen har många ansikten. Dels är det vandring längs cykelbana (med rum för den inre resan), dels är det vandring till historiska miljöer som ger mer rum för den yttre resan. Ska du stanna någonstans så rekommenderar vi Skepplanda Hembygdsgård eller vid Stugåsberget.

Vadbackabron leder över Forsån som varit centrum för kvarnrörelsen i Skepplanda med omnejd. ”Fors strömmar” med total fallhöjd på över 40 meter utnyttjades redan under medeltiden. Under århundraden har kvarnar, sågar och garverier funnits utmed fallfåran. Under medeltiden var Grönån segelbar en bra bit in i Skepplandadalen och teorier finns om att det vid Vadbacka och Grönköp funnits en handelsplats.

Miljön kring Vadbacka är naturskön med många spår av gången tid. Här ligger Skepplanda hembygdsgård och fallen i Forsån är imponerande vid högvatten. Du hittar välbevarade kvarnar som rester efter äldre kvarn- och sågverksamhet. En tur till Stugåsberget tar dig till den branta berghäll där du finner en skeppsristning och en vagnsfigur. Skeppet, som är en av länets största hällristningsfigurer, är tre meter långt och innehåller flera intressanta symboler, bland annat en handsymbol. Läget på en lodrät bergvägg är också ovanligt. Alldeles bredvid hällristningen finns ett gammalt stenbrott. Nere i Skepplanda finns livsmedelsbutik och pizzeria om du vill fylla på med energi och ta en paus. Skepplanda kyrka innebär slutet på en etapp och början på en ny. Som så ofta med pilgrimsleden Göta älv har färdvägen varierande natur och rik historia. Välkommen till färdväg Vadbackabron.

Sevärdheter längs sträckan ETAPP 5: STARRKÄRR - SKEPPLANDA
Unknown

Sevärdhet

Skepplanda Hembygdsförening
Vadbackabro

Sevärdhet

Vadbackabron
SS-Hällristningen-Stugåsberget

Sevärdhet

Skeppsristningen
Efter en omdragning visar märkningen rakt fram efter crossbanan, notera gärna detta. Du söker dig ner mot asfalterad väg där du viker av mot Skepplanda kyrka om du har vandrat från Starrkärr. På den del som är Säker Ridväg tar du extra hänsyn till ryttare och häst. Kliv lugnt åt sidan och låt häst passera.
Detaljerad information och kartplanerare med GPX-filer finns hos West Sweden Trails. Klicka på knappen nedan för att komma vidare!

Nedladdning

ETAPP 5: STARRKÄRR - SKEPPLANDA
FÄRDVÄG VADBACKABRON
9,21 KM
Medel
2-4 timmar

För mer information om Starrkärrs kyrka: klicka här

För mer information om Skepplanda kyrka: klicka här

 

 

 

 

 

 

Starrkärr

- Västtågen mot Älvängen Station

- Buss 414 mot Starrkärr Kyrka

Skepplanda

- Västtågen mot Älvängen Station

- Buss 434 mot Skepplanda Albotorget

- Gå till Skepplanda kyrka 

 

Bo-Äta-Göra längs sträckan ETAPP 5: STARRKÄRR - SKEPPLANDA
IMG_1262-preview
Äta
Pizzeria Skepplanda
45502965_2190908344483779_7283175012482154496_o
Göra
Skepplanda simhall
applen-big-min
Äta
Tempo Skepplanda
aleridsport
Äta
Göra
Ale Ridsport

Tipsa en kompis!

Starrkärr-Skepplanda
Din kompis mailadress*
Ditt namn*
Meddelande*
Jag har läst och godkänner hur Pilgrim Göta Älv hanterar personuppgifter!*

GDPR – Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter!

Favicon

Kontakta oss på Pilgrim Göta Älv

Namn*
Telefon*
Din mailadress*
Vad vill du prata om?*
Meddelande*
Jag godkänner hur Pilgrim Göta Älv behandlar personuppgifter.*

GDPR – Läs här hur vi behandlar personuppgifter !