IMG_2255
Göteborgs första pilgrimer

Den första gången Masthuggskyrkans klockor ringer år 1914 är det för att kungöra att kriget har nått Europa, och att Sverige skall mobiliseras. Betydligt bättre tider väntar de drygt 80 personer som har samlats utanför kyrkan lördagen den 25e januari 2020 för att vandra ihop och upptäcka Göteborgs nya vandringsled. Äldre, yngre, föräldrar, barn, människor, hundar, alla vill de veta vad Pilgrimsleden Göta Älv är för något.

Pilgrimsleden Göta Älv och resten av landets pilgrimsleder är faktiskt det skandinaviska svaret på de kända pilgrimsvägarna i södra Europa, som vandras av hundratusentals människor varje år. Att det i januari samlas 80 personer i det annars så regniga Göteborg är ett bevis för att folk i Sverige också vill ta sig ut och upptäcka världen till fots.

Hur långt sträcker sig leden? Vad ser man för ställen? Finns det platser man kan sova på leden? Har det här något med Bohusleden att göra? Blir det fler sådana här vandringar? Frågorna som dyker upp alltmedans vi i grupp vandrar mot Skansen Kronan är många. Vad kul att vandra ihop så här! Vad trevligt att man kan vandra utan att åka upp till Fjällen eller flyga söderut!

”Var det någon som räknade trappstegen upp?” Att ta sig upp till Skansen Kronan är ingen dans på rosor, och det hörs från putsningarna hos de kämpat sig upp till den gamla försvarsanläggningen Skansen Kronan. ”194!” ropar en andfådd vandrare ut. Förhoppningsvis är utsikten över älven och staden värd ansträngningen.

Skansen Kronan stod färdig år 1700, under en tid då Göteborg var en av de bäst befästa städerna i hela världen, och det fanns en god anledning till att skydda staden: danskar. Staden Göteborg grundades 1621, men vore det inte för våra grannar på andra sidan Kattegatt så skulle Sveriges port till väst se mycket annorlunda ut. Länge var medeltidsstaden Lödöse fem mil norrut längs med Göta älv Sveriges viktigaste hamnstad denna sidan landet, men när man byggde upp fler städer närmare havet så skövlades och brändes dessa ner av danskar. Lödöse har anfallits flera gånger under historien, och det har även Nya Lödöse eller Nylöse, som idag är stadsdelen Gamlestaden. Den första staden som kallades Göteborg anlades på Hisingen av Karl IX år 1603, men den brändes ner av danskarna bara åtta år senare. Men ur den stadens aska skulle Gustav II Adolfs Göteborg växa upp, och kanske var det tack vare de starka befästningarna som staden fick stå orörd. Skansen Kronans 23 kanoner fick aldrig avfyras i försvarssyfte, och under årens lopp har Kronan fått figurera från allt till fängelse till militärmuseum.

Färden går vidare längs Hagas gamla kullerstensgator dit Göteborgarna den vackra dagen till ära vallfärdas i massor för att äta kanelbullar och fönstershoppa innan vi längs med Kungsparken och ån vandrar mot stadens lungor: Trädgårdsföreningen.

”Människan har i alla tider haft en längtan att vara ute i det fria, vilket den här parken är ett bevis på. Grundad av Kapten Henrik von Norrman och inspirerad av andra botaniska trädgårdar i Tyskland och England så har vare Trädgårdsföreningen varit göteborgarnas oss sedan 1942!” säger dagens guide Alexander Andreasson.

Trädgårdsföreningen är inte bara en fristad för de som längtar bort från stadens granitväggar och stress – här kan man också finna sommaren året om. Det stora glashuset Palmhuset kallades tidigare Nya Vinterträdgården, och det gjorde stor succé när det stod klart 1878. Även då förstår man hur välgörande det är för oss att vistas bland frodig grönska, även om uttrycket skogsbada ligger långt fram i tiden. Hur många människor som spelar Pokémon Go i parken under slutet av 1800-talet saknas det statistik på.

En pilgrimsled kan för pilgrimen som vandrar den inte bara vara ett sätt att få röra sig och vistas i naturen – det kan också vara en väg till att återupptäcka platser i sin omgivning man inte visste fanns. Uppe på Redberget vid Olskroken finns en av Göteborgs bästa utsikter – en som få lokalbor bland sällskapet känner till. Ett par syns drömmande titta ut mot Göta Älv i skymningsljuset samtidigt som de omfamnar varandra.

”Kommer ni att göra om den här vandringen?” frågar en äldre herre. ”Det är några jag känner som ville komma med, men som inte kunde!”

”Ja,” säger Johan Norling, projektledare för Pilgrimsleden Göta Älv. ”Vi ser detta som en testvandring av sträckan, och fler chanser kommer att dyka upp i vår. Vi har haft tur med vädret idag, men tänk då hur bra det kan bli om vi gör det här när kvällarna blir ljusare!”

Att säga att intresset för att vandra i grupp är stort är en underdrift. Tll och med på världens längsta vandringsleder i länder som USA och Nya Zeeland där vandrare beger sig ut på äventyr tusentals kilometer långa så är det inte naturen och utmaningen som är det återkommande svaret på vad det absolut bästa med upplevelsen är – det är personerna man stöter på längs med vägen.

Från utsikten vid Redberget fortsätter vandringen till Gamlestaden. När den staden grundas 1473 ges den först namnet Götaholm, men då Lödöse är ett så välkänt namn i Europa på medeltiden väljer manatt istället döpa staden till Nya Lödöse. Namnet lever kvar i Nylöse kyrka, och just här slutar vår första vandring ihop. Ändå har äventyret bara börjat – härifrån fortsätter Pilgrimsleden Göta Älv. På vägen upp till ledens slutpunkt Vänersborg där finns natursköna platser att besöka som Vättlefjäll och Göteborgs egna Lilla Amazonas i Lärjeån, och historiska platser som medeltidsstaden Lödöse, Alvhems Kungsgård och Trollhättans gamla slussar.

Vill du vandra ihop med oss när vi vandrar längs med dessa historiska fädvägar? Följ då oss på vår Facebooksida Pilgrimsleden Göta Älv för att hålla dig uppdaterad och alla vandringar läggs också ut här på hemsidan.

Välkommen att vandra ihop med oss!

Favicon

Kontakta oss på Pilgrim Göta Älv

Namn*
Telefon*
Din mailadress*
Vad vill du prata om?*
Meddelande*
Jag godkänner hur Pilgrim Göta Älv behandlar personuppgifter.*

GDPR – Läs här hur vi behandlar personuppgifter !