Skälkniven
Skriv ett brev

Många som vandrar pilgrimsleden Göta älv passar på att skriva ett brev. På vägen finner man lugnet. Och finner man lugnet hinner man ibland ifatt sina tankar. Där någonstans brukar en slutsats infinna sig. Vad som verkligen betyder något.

”Mun Þu mik man Þik un Þu mer an ÞRr”
Håller ni med mig?

Tänk du på mig, jag tänker på dig, älska du mig, jag älskar dig. Ibland ligger de där orden bara några steg bort. När du vandrar tar du steg för steg närmre de där orden… eller andra ord som betyder något. När tankar når handen finner du en rörelsen bortom din vandring. Så skriv ett brev. För hand. Förmedlat i kuvert, på vykort eller på skälkniv.

I Lödöse har man nämligen funnit ett textilt redskap, en skälkniv från slutet av 1000-talet. Den användes troligen för att hålla isär trådarna i skälet på en bandvävstol. Inskriptionen bär texten som inleder stycket ovan.

Är det här en kärlekshälsning från medeltiden? Kanske har den använts som gåva vid ett bröllop eller var det en vädjan från ett fall av olycklig kärlek? På baksidan av skälkniven går nämligen att läsa: ”brmrmk”. Och så kan ju tankarna ibland gå, eller hur? Det betyder ”må hon förbarma sig över mig”. Ett budskap som ända in i vår tid säger oss att historien går i cykler.

Hos pilgrimsleden Göta älv möts dåtid med nutid. Hur du väljer att ta dig an framtiden är upp till dig. Ett brev till någon som betyder något kan vara en liten pusselbit i något större. För dig kan det vara vem som helst: en familjemedlem, vän eller käresta? Är vi fler som bryr oss blir vi just… fler som bryr oss. Längs pilgrimsleden Göta älv handlar det om att helheten är större än summan av delarna.. Alla vandringar. Alla brev. Det betyder något.

Mycket arbete ligger bakom pilgrimsleden Göta älv. Vilka drivkrafter ligger bakom? Natur? Kulturarv? Många gånger när vi gör saker här i livet händer bra saker när hjärtat är med. Pilgrimsleden Göta älv är en bra sak. När du går den vill vi att du ska veta det. Hjärtat är med.

Så vandra olika vandringar. Gör olika utflykter. Och när du vandrar just pilgrimsleden Göta älv, låt då tankarna nå handen. Finn en rörelsen bortom din vandring.

Skriv ett brev

Favicon

Kontakta oss på Pilgrim Göta Älv

Namn*
Telefon*
Din mailadress*
Vad vill du prata om?*
Meddelande*
Jag godkänner hur Pilgrim Göta Älv behandlar personuppgifter.*

GDPR – Läs här hur vi behandlar personuppgifter !