Stolpens vandring längs Lödöseleden

Varje enskild pilgrimsstolpe leder dig rätt längs med Lödöseleden! Lägg din hand på en stolpe. Säg hej. Säg tack. Vi får aldrig glömma stolpen. Dess vandring. Varje enskild stolpe har en historia att berätta.

1. ”Någon som känner för att hänga med till Lödöseleden? Okej! Okej! Förstår att ni vill ut.” De flesta stolpar vill representera Lödöseleden. För en stolpe är det en dröm. Men vi får tyvärr inte plats med alla. Och ibland känns det svårt att lämna några kvar på hyllan…
2. Alla stolpar som skall göra Lödöseleden vill snygga till sig. Mer regel än undantag.
Här spetsas de till. Alla som gör Lödöseleden förbereder sig på sitt sätt.
3. ”Det här är något vi vill göra tillsammans”. Visst, få stolpar väljer att göra Lödöseleden helt på egen hand. Sträckor längs leden mäts i meter men också i antalet stolpar.
4. Stolpar åker sällan buss eller tåg ut till leden, uppenbarligen gillar de bil och att samåka. Men de gillar också att hänga med på en axel genom skogspartier, uppför bergknallar och längs stengärdsgårdar. Alltid till exakt rätt plats. Och för att finna rätt plats åt en stolpe finns en alldeles egen regelhandbok. Vandraren skall känna sig trygg på leden. Ett bra motto.
5. Bakom varje framgångsrik stolpe finns ett hårt arbetande järnspett. Alla som någon gång har spettat vet att det på sitt lilla vis är en egen konstform. Och det gäller att ha lite tur. Varje nedsatt stolpe har föregåtts av spettning. Och tur.
6. ”Här vill jag bo!” Efter spettning skall stolpen ner. Ordentligt ner. För när stolpen har funnit sin plats på Lödöseleden är det inte lönt att tveka. Till hjälp har vi… har vi… hm.. en pryl (se bilden ovan). Dessutom har vi alltid extra träkilar med oss. Just det! En vis man sa en gång att ”kilar är guld värda”. Det är helt sant! Kilarna stöttar stolparna i samma anda som stolparna stöttar vandrarna. Alla behöver kilar och stolpar i sitt liv.
7. En stolpe utan sitt märke är som kung utan sin krona. Här sker kröning. Ett stort ögonblick. På med S:t Olavsmärket. Ett tips, en stolpe som då och då får en komplimang för hur fin hen är kommer sträcka lite extra på sig. Så håll aldrig inne med en komplimang. Glöm aldrig det. Tror det gäller oss alla. Stolpe och människa.
8. Ännu ett moment är att varje pilgrimsmärke skall sättas på plats. Fyra skruv i varje märke. Två märken på varje stolpe ger åtta skruv. Något vi bör ta reda på är hur många skruv Lödöseleden består av. Ger ni er ut på leden får ni gärna räkna!
9. Så grann hen är! Riktigt stilig. När en stolpe funnit sin plats vill hen stanna där. Stolpen njuter och slår rot. Enligt vissa skrönor får stolpen rötter. På sitt sätt är det fint får man anta. Medan vi andra vandrar från stolpe till stolpe är stolpen själv fullt tillfreds med att se vandrare efter vandrare. Med andra ord behöver stolpen vandraren och vandraren behöver stolpen. En gemensam vandring med olika perspektiv. Som med det mesta här i livet.
10. Vissa stolpar kräver att få se sin vän en bit bort. Andra klarar sig själva. Oavsett vad säger vissa skrönor att de når varandra via rötter vi inte ser. De hänger ihop. På samma vis som Lödöseleden har rötter bakåt i tiden, med sin samtid och framtid. Kanske på samma vis som du kan känna samhörighet med andra vandrare längs leden. Säg hej. För skapandet av en led sker varje dag. Du, jag, oss. Och stolpen förstås. Så när du vandrar Lödöseleden… lova en sak. Lägg din hand på minst en av stolparna under din vandring. Säg hej. Säg tack. De finns där för dig. De har gjort sin resa. Sin vandring. Du gör din. Det finns något fint i allt det där. Ett hej, ett tack, ett erkännande. När man tänker på de steg vi alla tar. Vår egen resa. Gemensamma resa. Längs Lödöseleden. Stolpe, skruv och människa.
Hej Tack

Lämna ett svar

Favicon

Kontakta oss på Pilgrim Göta Älv

Namn*
Telefon*
Din mailadress*
Vad vill du prata om?*
Meddelande*
Jag godkänner hur Pilgrim Göta Älv behandlar personuppgifter.*

GDPR – Läs här hur vi behandlar personuppgifter !